Corona virüs nedeniyle kısmen veya tamamen evlerimize kapandığımız şu dönemlerde , hasretini çektiğimiz toprak kokusunu evimize getirebiliriz. Bu yazımızda sizlere saksıda yetiştirilen sebzeler hangileri olduğu ve sebzeler hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık.
İyi Okumalar
Biber
Saksıda yetiştirilen sebzeler deyince akla ilk olarak biber gelmektedir.
Saksıda yetiştirilecek biberin toprağının karışık olmasında fayda vardır . %60 bahçe toprağı , %20 torf , %20 gübre ile karışık toprak fayda sağlamaktadır.
Biber tohumları 3 cm derine ekilmelidir. Biber güneşi sevmektedir. Güneş alan ama direk güneşi almayan yerlerde yetiştirilmesi uygundur.
Toprağının kurumaması için her gün yeterli miktarda sulanmalıdır.Her gün sulama yapıldığından 2 haftada bir gübre verilmelidir.
Dere Otu
Sulama haricinde hiçbir özel bakım gerektirmemektedir. En önemli husus ekimden önce dere otu tohumları 3-6 saat zaman diliminde hafif ıslak bir peçete içinde bekletilmelidir. Tohumlar toprağın üzerine serpilir ve tohumların üzerine de ince toprak serpilir.
Dere otları 10 cm boyladıklarında üst kısımları hafif şekilde budanarak daha hızlı büyümesi sağlanmış olur.
Domates
Toprağın organik madde yönünden zengin olmalıdır. Cocopeat , torf, perlit, funda toprağı , yanmış çiftlik gübresi homojen bir şekilde karıştırılarak domates toprağı için fayda sağlamaktadır.
Azar azar ama düzenli bir sulamaya ihtiyaç vardır. Topraktaki fazla su hastalık etmeni olduğunu unutmamalıyız.
Bitki büyüdükçe destek çubuğu olmalı ve bitki destek çubuğuna bağlanmalıdır. Aşırı rüzgar almayan kısmen güneş alabilecek aydınlık bir yerde olmalıdır.
Havuç
Havucun üst kısmı bir parmak kalınlığında olacak şekilde kesilir. Kesilen küçük kısım altta kalacak şekilde bir kapa yerleştirilir. Kaba havuçların yarısına denk gelecek su koyulur. Her gün sulayarak saçak ve yeşil aksamın oluşması sağlanır ve dikime hazır hale getirilir.
Dikilen havuçların düzenli sulayarak büyümeleri sağlanır. Dışarıdan alınan havuçlar gibi büyük olmayacaktır. Yuvarlak , küçük havuçlarımız hayırlı olsun . ..
Ispanak
Toprağı organik toprak ve doğal gübre ile karıştırılmış homojen olması ıspanak için idealdir.
Tohumlar 1,5-2,5 cm derinliğe ekilmelidir. İdeal sıcaklığı 10-25 derecedir. Toprağın kurumamasına özen gösterilmelidir.
Ispanak 10 cm boylandığında hasat edilmelidir
Kıvırcık ve Marul
Kıvırcık ve marul kısa vejetasyon süresine sahiptir.15 derece de tohumların çimlenmesi için idealdir.
Işık miktarı önemlidir. Az ışık alan yerlerde vejetasyon süresi uzamaktadır. Tohumlar 2 cm derinlere ekilmelidir. Fideler 3-4 yaprak oldukların kısa bir süre sonra seyreltme yapılır.
Maydanoz
Ocak ayından eylül ayına kadar saksıda yetiştiriciliği yapılabilir. En uygun zaman mart sonu -nisan başıdır.
Tohumlar 1,1,5 cm derinliğe ekilmelidir. Topraklar nemli olması özen gösterilmelidir.
Sabah güneş alan yerlerde , düzenli sulama yapılmalıdır.
Nane
Nane toprağı kumlu ve humuslu olmasını sever . Nane bol güneş alan ortamları sevmektedir. En ideali pencere kenarlarıdır.
nane 3 kat yaprak çıktıktan makasla budayarak kullanılmalıdır. Evde saksıda 4 mevsimde ekilebilir.
Sulama yapılarken yapraklarına su değmemelidir.
Patlıcan
Tohumları oda sıcaklığın 10 günde çimlenmektedir. 2 ay sonra çıkan fideleri başa saksılara alarak şaşırma yapılır. Fide ekimi yapılırken fidelerin topraklı olmasına dikkat edilmelidir.
Düzenli bir sulama yeterlidir. Arada fide diplerini çapalayarak toprağın havalanmasını sağlayın .
Salatalık
Toprağı için saksı toprağı, perlit, turba yosunu homojen karışımı idealdir. Toprak karışımına kompoze gübre ilave edebilirsiniz .
Toprak sıcaklığı 21 derece olması tohum ekimi için uygundur. Genellikle temmuz ayında ekilip, eylül ayında toplanmaktadır.
Destek çubuklar edinin ve saksıya yerleştirin .
Fideler iki sıra yaprak açın ve salatalıkları seyreltilir. Her gün sulayınız. Büyüme boyunca güneş altında olmalıdır. Aşırı rüzgarlı yerlere yerleştirmeyiniz.
Sarımsak
Sarımsak dişleri tek tek ayrılmalı ve kabukları soyulmamalıdır. Kök uçları altta ,filizlenecek yer üste gelecek şekilde 10 cm lik çukurlara dikilmelidir.
Güneş alan yerde hafta 1 veya iki defa sulanması yeterlidir.
yapraklar kahverşngi olmaya başladığı zaman toplama zamanı geldi demektir. Topladıktan sonra 1 hafta serin bir yerde muhafaza ettikten sonra tüketebilirsiniz.
Semiz Otu
Semiz otu yetiştirmek için olması gerekenler tohum, toprak ve saksı dır. Kolaylıkla yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ekim yapılıp sürgünler çıktıktan sonra ara ara sulama yapılmalıdır.
Hasadı için makasla üstten kesilerek yeni sürgünlerin çıkması sağlanabilir.
Taze Soğan
Saksıya 10 cm derinliğe arpacık soğanlar dikilmelidir.
sıcaklığı 10-15 derece olan , fazla nem ve kurak olmayan ortamlarda rahatlıkla yetiştirilir. 1 hafta içinde filizler kendine gelmeye başlayacak ve toplanmaya hazırdır.
Tere Otu
Tohumlar 0,5 -1 cm derinliğe ekilmelidir. Tohumlar ekimler 1 gün önceden ıslak peçetede bekletilmesinde fayda vardır.
Düzenli sulama yapılmalıdır.
Önerilen Makale ; BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER
Yorumlar (0)