İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Endüstri Bitkileri
  3. Kakao (Hint Bademi)

Kakao (Hint Bademi)

kakao3

Kakao (Hint Bademi) , toz haline getirilerek kullanılır ve çikolataya aroma veren ana maddedir. Bu yazımızda sizlere kakaoyu anlatmaya çalıştık . . .

Kakaonun Kökeni

Anavatanı Amerika’dır. COLOMBUS öncesi Orta Amerika’nın tropik kesimlerinde yaşayan yerliler, özellikle de Mayalar ve Aztekler kakao çekirdeklerinin besin maddesi olarak değerini biliyorlar ve bunları yalnızca içecek hazırlamakta değil, para olarak alış verişlerinde  de kullanıyorlardı. Çekirdeklerinin 16. Yüzyılda Avrupa’ya götürülmesinden sonra kakao tozu ve kakao yağı yan ürünleri elde edildi ve çikolata üretimine yönelik yöntemler geliştirildi.

Kakaonun yetiştiği coğrafi bölgeler

 

Kakao (Hint Bademi) Bitkisel Özellikleri

Kakao ağacı tropik bölgelerin alçak ve nemli kesimlerinde yetiştirilir. Yüksekliği 12m’ye ulaşabilen bu kalın gövdeli ağacın 30 cm uzunluğunda derimsi yaprakları, doğrudan ağacın gövdesinden ya da dallarından çıkan kötü kokulu, küçük, pembemsi çiçekleri ve sarımsı kahverengiden mora kadar değişen renklerde, uzunluğu 35cm’ye varan iri meyveleri vardır.

Kakao (Hint Bademi) Ağacı
Kakao Çiçeği
Kakao (Hint Bademi) Çiçeği

Yüzeyi dilimli bir özellik gösteren bu meyvelerin her birinde pembemsi renkli öze gömülü olan, yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum yani, kakao çekirdeği bulunur.

Kakao Çekirdeği

Kakao ağaçları dört yaşından sonra her yıl 60-70 meyve verebilir.

 Hasat ve Hasat Sonrası İşlemler

Hasat

Olgunlaşan meyveler toplanarak içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Daha sonra kurutma, temizleme ve kavurma işlemlerinden geçirilip öğütülerek Çikolata lapası denen bir macun elde edilir.

Kakao Çekirdeğinin Mayalanması

 

Kakaonun Kurutulması

Kakaonun Kurutulması

Kakaonun Kavrulması

Kakao (Hint Bademi)  Kullanım Alanları

Çikolata lapası doğrudan çikolata üretiminde kullanıldığı gibi, preslenerek kakao ve kakao yağına da dönüştürülebilir.

Kakao çekirdeklerinde %50-60 yağ bulunur. Ticari değeri olan kakao yağı normal sıcaklıkta katı olup 32-35 oC erir. Bu özelliğinden dolayı kozmetik sanayinde ve ilaç yapımında kullanılır. Çikolata yapımında ise, iyi kalıplansın diye yağı alınmamış kakao tozu kullanılır.

Kakao Tozu
Kakao Yağı

 

Kakaonun Faydaları

Kakaonun etkili maddesi kuvvetli bir idrar söktürücü olan teobromin küçük çocuklar üzerinde uyarıcı etki yapar.

Kakao, günümüzde kronik hale dönüşen stresle mücadeleye karşı en yararlı element olan potasyumu içinde barındırıyor.

Zengin bir kalsiyum kaynağı olan kakao, güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.

Kakao (Hint Bademi) , büyük miktarda bakır içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.

Yağı sayesinde güneşin zararlı ışınlarının engellenmesi amacıyla cilde sürülerek güneş yağı olarak kullanılır.

Vücutta yer alan iç organ kaslarını gevşeterek damar tıkanıklıklarını engeller, bronşları genişletir.

 

Kakao Maskesi

Kakaonun Fazla Tüketilmesi Sonucu Zararları

Büyük miktarlarda kakao (Hint Bademi) tüketimi sinirlilik, artan idrara çıkma, uykusuzluk ve hızlı bir kalp atışı gibi kafein ile ilgili yan etkilere neden olabilmektedir.

Kakao alerjik deri reaksiyonlara, kabızlığa neden olabilir, migren tetikleyebilir. Ayrıca mide bulantısı, bağırsak rahatsızlıklarına, midede guruldama ve gaz gibi sindirim şikayetlerine de neden olabilir.

Cilde kakao yağını uygulamak da çoğu insan için güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak, bazı kişilerde cilt döküntülerine sebebiyet verebilir.

Önerilen Makale : Kahve Bitkisi

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Ziraat Mühendisi & Sürdürülebilirlik Koordinatörü     Büyük adımların gayeleri, diğerlerinin ise istekleri vardır. . .

Yorum Yap