Pireotu , çok yıllık bir bitki olup, ilk yıl rozet şeklinde yaprakları oluşur. 80 türü vardır. Doğal böcek ilacı olarak bilinmektedir. Bu sebebten dolayı bit, pire gibi parazitlerin mücadelesinde de kullanılmaktadır. Pireotunun türleri bazı kelebek türlerinin larvaları tarafından yiyecek olarak kullanılmaktadır.

İyi Okumalar . . .
Pireotunun Anavatanı
Pireotu bitkisinin dünyada en yaygın olarak bulunduğu yer başta Adriyatik kıyıları olmak üzere Balkanlardır. Kafkaslar, İran ve Türkiye’de bazı türlerine rastlanmaktadır.
ABD’nin bazı eyaletlerinde bu bitkinin ekimi ve yetiştirilmesi sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile yasaktır.
Pireotunun Kullanım Alanı
Bu bitkinin etkili maddeleri ; piretrin I, piretrin II, cinerin I ve cinerin II’dir. Bunlar insektisit etkili bileşenleri olup böcek öldürücü ilaçların yapımında kullanılır.
Pireotunun İçeriği
Pireotu, %4-7 oranında yukarıda belirtilen alkaloidleri içerirken, %0,5-1 kadar da eterik yağ, krizanten ve inulin içermektedir. İçersinde bulunan alkaloidler pire, kene için çok zehirli, insanla için ise az zehirlidir.
Pireotunun Bitkisel Özellikleri
Kök
Kök sistemi kuvvetli ve sık küme şeklindedir.
Sap
İkinci yıldan itibaren boyları 1m’ye varan ve zayıf durumda bulunan saplar oluşur. Saplar köşeli (5-6) ve tüylüdür.
Çiçek
Çiçekler sapların ucundan meydana gelir. Çiçek tablasından ilk dört sırada bulunan gösterişli 20 kadar çiçeğin dilcikleri dışa doğrudur. Çiçek tablası hafif dış bükeydir. Tabla üzerinde çok sayıda çiçek bulunur. Çiçekte 5 adet erkek organ ve 1 adet dişi organ vardır. Antherler kırmızı, tepecik iki kollu, döllenme kendine, kısmen yabancıdır.
Meyve
Meyveler sarı-kahverengimsi olup, 4 mm uzunlukta ve 1 mm enindedir.
Tohum
Bin tane ağırlığı 1 gr’dır. Kuru çiçek verimi 50-150 kg/da, tohum verimi ise 50 kg/da kadardır.
Pireotunun Toplanması

Pireotu çiçek durumunda iken toplanır, çiçekler yaz aylarında toplanarak önce güneşte sonra gölgede kurutulur. Kurutulan çiçekler toz haline getirilir. Kokusu keskindir.
Not
Bu yazıda yazdığımız tüm bilgiler, bilgilendirmek için yazılmıştır. Kesinlikle uygulama yapmak için tavsiye edilmemiştir. Pireotunun doğada pek çok türü bulunmakta ve bu türler belli bir oran üzerinde zehirlidir.
Önerilen Makale ; Gül Bitkisi
Yorumlar (0)