Bu yazımızda sizlere zamanınızın büyük çoğunluğunu geçirdiğiniz evlerinize renk katacak olan dikenler tacından(Euphorbia) bahsedeceğiz. Bilinen diğer bir ismi ise yılbaşı dikeni ve japon iğnesi olarak bilinmektedir.

Dikenler tacı evlerinize çeşit çeşit renkleri ile, farklı görseli ile ve yıl boyu yeşil kalması ile farklı bir mutluluk katmaktadır. Dikenler tacının bakımı, çiçek sevmeyenleri bile etkileyecek şekildedir. Evde çiçek bakanların kesinlikle bakması gereken en güzel çiçektir.

Peki bu kadar güzel bir çiçeğin bakımı zor mu ve nasıl bakılır ????
Genel Özellikleri
Sukulent sınıfına giren dikenler tacı her dem yeşil olup, 1,5-2 m ye kadar boylanabilen, gövdesi dikenli yapıya sahiptir. Bu dikenleri koruma amaçlı değildir. Bu durumun tersine dikenleri su tutma, havada ki nemi alma ve güneşe ulaşmak için tırmanma görevinde kullanmaktadır. Çalı formunda büyüme gösterir. Dikenler sayesinde havadan nem alarak susuzluk ihtiyacını giderebilen nadir bitkilerdendir.



İklim İstekleri
Dikenler tacı sağlıklı, gösterişli ve bol çiçekli olması için kesinlikle iklim özelliklerine dikkat edilmelidir. Bunun için de bütün bitkilerde olduğu gibi dikenler tacını da aydınlık ve güneş alan yerlerde bakmalısınız. Günün çeyrek kısmını kesinlikle güneş alarak geçirmesi lazımdır. Sebebi ise ne kadar güneş alırsa o kadar filizlenme ve çiçeklenme artar. Aşırı sıcaklara ve yazın dik açılı güneş ışınlarına maruz kalmaması lazımdır. Dikenler tacı narin çiçekli olup fakat dayanıklı bir çiçektir. En düşük dayanabileceği sıcaklık -100C dir. -100C den daha soğuk olmayan yerlerde balkon ve bahçelerde yetiştiricilik yapılabilir. Eğer bu derecenin altında sıcaklıklar görülüyorsa kesinlikle ev ortamında yetiştiriciliği yapılması uygundur.


Sulama
Dikenler tacının yaprakları ve gövdesi(gövde üzerinde bulunan dikenler) havada ki nemi tutarak su ihtiyacını karşılayabilen nadir bitkilerdendir. Yaz aylarında bitki aşırı sulanmayıp toprağı kurumayacak, nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında ise sulama işlemi daha az yapılmalı, toprağı kurumadan sadece nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Nemi seven bir bitki olarak nemli bölgede yaşıyorsanız toprağı kurumadan sulamalı ve yaklaşık 3-4 günde bir yapraklara su püskürtmelisiniz. Havası kuru bir bölgede iseniz, 2-3 günde bir sulama yapılmalı ve hergün yapraktan su püskürtmelisiniz.

Dikenler Tacı Budama şekilleri
Budama yaparken dikkat edilmesi gereken husus nasıl bir bitki istediğinizi seçmelisiniz. Eğer bol sürgünlü bir bitki istiyorsanız tepe kısımlarından kesimler yaparak uç alma budaması yapabilirsiniz. Bu budamada uç gelişimi kalacak şekilde budama yapmalısınız. Ya da bol sürgünlü değilde tek dal üzerinde gösterişli bir bitki istiyorsanız yandan çıkan dallarda kesim yapmalısınız. Kesim yaparken dikkat edilecek en büyük husus keskin bıçakla veya keskin bir aletle yapılmalıdır. Sebebi ise yumuşak dal yapısına sahiptir. Kesim aletiniz keskin olmadığı takdirde dallara ve sürgün gözlerine zarar verirsiniz. Zarar gören kısımdan kuruma ve çürüme oluşmaktadır. kesilen kısımda beyaz süt benzeri akıntı oluşmaktadır. Bu bitkinin kendi özelliğidir. Bu akan sıvı bazı bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Kesilen dallar kesinlikle atılmamalıdır. Sebebi aşağıda bilgi olarak verilecektir.


Dikenler Tacı Çoğaltması
Çoğaltılmasında en uygun zaman sıcaklıkların kendini gösterdiği mayıs ayıdır. Çelikle çoğaltma işlemi diğer bitkilerden farklı bir şekilde yapılmaktadır. Alınan çelikler toprakla buluşmadan önce 3-4 gün güneşli ve rüzgar alan bir yerde bekletilir. Bekletilen bitki daha sonra toprağa dikim yapılır ve sadece toprak yüzeyi nemli olacak şekilde sulama yapılır. Bu sulama işlemi toprak nemi kurumadan tekrar tekrar uygulanmalıdır. Çelikle çoğaltmanın diğer bir yolu da kesilen çeliklerin yani dalların temiz bir suya bırakılıp güneş alan bir yerde suyunu 2 günde bir değiştirerek 4 ile 10 gün arasında yeni beyaz yani saçak kökler oluştuğu görülmektedir. Köklenen bu çelikleri toprakla buluşturup yeni çiçekler elde edilebilir.

Dikenler tacı Toprak Ve Saksı Değiştirme
Dikenler tacı toprak yapısı olarak süzek toprakları, ağır olmayan kum oranı yüksek topraklar tercih edilmelidir. Asitli topraklar köklerde çürümeye sebep olmaktadır. Toprak pH sı nötr veya hafif asitli topraklarda yetişmesi uygundur. İlk bahar ve yazlarında kaktüs gübresi verilmelidir. Ayda bir defa olacak şekilde genel amaçlı uygun dozda bitki besleyiciler verilmelidir.

Dikenler tacında önemli diğer bir hususta eğer bitkinizi saksıda yetiştiriyorsanız kesinlikle 1-2 yılda bir haziran ayında toprak ve saksı değişimi yapılmalıdır. Saksı değişimi yapılırken her zaman mevcut saksıdan daha büyük saksı tercih edilmelidir.


Hastalık Ve Zararlılar
Fazla sulama yapılan bitkilerde böceklenme görülmektedir. Bu böceklenme fazla değilse toprağa toz tarçın serpilerek böceklerden kurtulabilirsiniz. Fakat bu böceklenme aşırı derece ise kesinlikle herbisitle çözüm bulunmalıdır.
DAHA FAZLA BİLGİYE SAHİP OLMAK İSTERSENİZ BİZLERE YORUM KISMINDA ULAŞABİLİRSİNİZ… SİZLERE DAHA İYİ HİZMET SAĞLAMAMIZ İÇİN SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR…
ÇİÇEKLİ VE SAĞLIK GÜNLER DİLERİZ…..
Önerilen Makale: Sardunya Çiçeği
Yorumlar (0)